Vaativiin sisäilmaratkaisuihin erikoistunut Halton virtaviivaistaa tuotantonsa kaksivaiheisessa kehitysprojektissa


Tänä vuonna 50-vuotisjuhlaansa viettävä Halton valmistaa sisäilmaratkaisuja vaativiin erikoisympäristöihin. Yli 3o maassa toimiva yritys rakentaa laajoja kokonaisratkaisuja muun muassa toimistoihin, hotelleihin, ammattikeittiöihin, laivoihin, laboratorioihin ja leikkaussaleihin. Tuotantoa optimoivan PES-järjestelmän käytössä he ovat siirtyneet alkuvaiheen käyttöönotosta kattavamman tuotannonohjauksen tasolle.

Kymenlaakson Kausalassa vuonna 1969 perustettu Halton on perheyritys, jonka toiminta on laajentunut vuosien varrella jo lähes 35 maahan. Halton-konsernin palveluksessa työskentelee tällä hetkellä yli 1 550 henkilöä, ja tuotantolaitoksia on kaikkiaan yhdeksässä maassa. Korkean profiilin käyttökohteisiin toimitettavat tuotteet ovat paitsi huippulaatuisia myös virtaviivaisesti valmistettuja. Tuotannon kehittämistä ja optimointia varten yritys otti käyttöön SW-Developmentin PES-järjestelmän.

Laaja tuotetarjooma vaatii saumattoman tuotannonohjauksen

Haltonin ja SWD:n yhteistyö alkoi jo noin vuosikymmen sitten tuotannon simulaation saralla. Vuonna 2017 käynnistettiin viimeisin projekti, joka tähtää paitsi tilauskäsittelyn virtaviivaistamiseen myös tuotannonohjauksen optimointiin.

– Projektin alkaessa silloinen ohjausjärjestelmämme alkoi olla jo tiensä päässä. Vertailimme vaihtoehtoja uudeksi toimittajaksi, ja SWD:n kanssa pääsimme nopeasti samalle aaltopituudelle. Heiltä tuli ehdotus kaksiportaisesta siirtymästä, jonka ykkösvaiheessa korvasimme silloisen myyntitilauksia käsitelleen järjestelmän uudella. Nyt toisessa vaiheessa viilaamme tuotantopuolen mutkia suoriksi, kertoo Haltonin kehityspäällikkö Sami Ahola.

Haltonin tuotantoon oman haasteensa tuo se, että tuotevalikoima on laaja, minkä lisäksi monissa komponenteissa on vielä mahdollisuus käyttötarvekohtaiseen variointiin. Suuri osa tuotteista tehdäänkin asiakkaalle kustomoidusti.

– Laaja tuotevalikoimamme ja tyypillisesti projektimuotoiset asiakastoimituksemme haastavat tuotantomme toteutuksen. Meille on esimerkiksi tärkeää nähdä, kuinka hyvin arviomme tuotteiden läpimenoajoista vastaavat todellisuutta, ja pystyä reagoimaan mahdollisiin eroavaisuuksiin nopeasti. Asiakastyömme eivät tietenkään saa myöhästyä, mutta emme myöskään halua pitää tuotantoa tyhjäkäynnillä. Tätä ennakointia ja aikataulutusta varten hankimme PESin, Ahola sanoo.

Visuaalisuus tuo selkeyttä ja helppoa hallittavuutta

Kehitysprojektin ensivaihe toi helpotusta muun muassa Haltonin työnjohdon ja tuotannon koordinaattoreiden arkeen. He saavat poimittua datamassan joukosta kätevästi omaan tonttiinsa kuuluvat tilaukset, ja esimerkiksi häiriötilanteita koskevat kommentit alkoivat näkyä kätevästi kaikille tarvitseville. Myös logistiikka saa enemmän tietoa järjestelmän kautta.

Meneillään olevassa toisessa vaiheessa hyödyt laajenevat yhä enemmän myös tuotannonohjaajien arkeen.

– Meille on tärkeää, että tuotannonohjaajat pääsevät seuraamaan kuormitusta reaaliajassa ja ennakoiden ja että he pystyvät tietojen avulla järjestelemään tuotantoa tarvittavalla tavalla. PESin visuaalisuus auttaa siinä, että näemme jo nopealla vilkaisulla kuormituksen tilan ja pystymme tarvittaessa reagoimaan siihen nopeasti, Ahola kertoo.

Toimivan tuotteen lisäksi Haltonilla on pidetty tärkeänä toimittajan aktiivista otetta ja asiantuntemusta.

– Meillä on molemmin puolin koossa hyvä tiimi, ja olemme olleet todella tyytyväisiä yhteistyöhön SWD:n kanssa. Käyttöönotto ja liityntä SAP-toiminnanohjausjärjestelmäämme vaati toki oman jumppansa, mutta lopputulos on todella lunastanut lupaukset arkemme helpottamisesta. Valmistuksenohjauksemme selkeytyy ja pystymme jatkossa hallitsemaan helpommin tuotannon kokonaisuutta.

Askel tuotannon digitalisointiin

Siirtymä digitaalisiin ympäristöihin ja työkaluihin näkyy vahvasti myös Haltonilla. Tuotannon tehostamisen potentiaalin moninkertaistaa yrityksessä se, että tuotantolaitoksia on monessa eri maassa.

– Nyt kun olemme ottaneet reippaan askeleen kohti tuotannon digitalisointia ja optimointia täällä Suomessa, haluamme ilman muuta hyödyntää vastaavaa mahdollisuutta myös ulkomaan-laitoksissamme. Tavoitteenamme on ottaa PES vaiheittain käyttöön Ranskan-tehtaallamme jo lähiaikoina, Ahola mainitsee.

Toinen Haltonillakin konkretisoitunut megatrendi on verkostomallinen toimintatapa. Uudenlaista konseptia Haltonin ratkaisuvalikoimassa edustaa esimerkiksi Inoroom™, joka on kolmen kumppanin yhteisesti kehittämä, integroitu leikkaussaliratkaisu. Tähän vaativaan käyttötarkoitukseen suunniteltu sali on paitsi älykäs ja hygieeninen, myös helppokäyttöinen.

– Erikoisosaamisiamme yhdistellen olemme kehittäneet kokonaisuuden, joka todella palvelee tilaajaa parhaalla mahdollisella tavalla ja jonka voi tilata meiltä avaimet käteen -periaatteella. Tuotteet muuttuvat ja kehittyvät vuosien varrella, mutta pohjimmiltaan yrityksemme ydin on pysynyt samana koko viisikymmenvuotisen toimintamme ajan: avainsana on asiakaslähtöisyys.

Ota yhteyttä SWD:hen

Tutustu Haltonin verkkosivuihin